Been busy with school

New artist statement:

‘Fantasy is hardly an escape from reality. It is a way of understanding it.’ – Alexander Lloyd. 

De wereld is onlosmakelijk verbonden met natuurlijke en door de mens in gang gezette verbindingen, processen of systemen. Zoals de werking van het lichaam of bv de werking van technologie. In mijn werk onderzoek ik de redenen achter deze processen op zoek naar een nieuw perspectief. 

Ik gebruik fotografie hierin als een gereedschap om zowel realiteit vast te leggen als er één te creëren. Door onderwerpen in een nieuwe contexten te plaatsten, onderzoek ik een nieuwe balans tussen fantasie en realiteit. Ik probeer de kijker met zijn fantasie nieuwe mogelijkheden in de realiteit te laten zien. Ik denk namelijk dat fantasie op deze manier, zoals Lloyd zegt, een middel kan zijn om de realiteit beter te leren begrijpen.

Ik wil hem eigelijk nog veranderen naar het engels omdat dat natuurlijk ook mooier staat op de website. Maar voor nu nog even zo in het Nederlands.

Possible possibility

What do you think?

CHANGE IS GOOD

I’ll be changing some stuff on the website from now on! Also, I made some new pics today to add to pages or tabs in progress.

Soon some pics of the clothing line in process!

COVID 19 UPDATE

Zoals je weet is de wereld getroffen door het coronavirus. We worden verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het HKU heeft uiteindelijk de maatregelen moeten nemen om tijdelijk al het onderwijs alleen digitaal door te laten gaan. We krijgen momenteel digitale lessen. Tevens is de stage periode verplaatst. Het HKU heeft namelijk ook een verbod op reizen naar het buitenland uitgebracht.

Erg ingewikkeld in deze quarritijd dus! Echter blijf ik graag positief. Ik zie deze tijd als een kans om aan mijn kledinglijn te werken. Ik heb het idee om deze lijn door te laten werken met een project waar ik nu mee bezig ben. Ik wil nog niet teveel verklappen maar een meer volgt!

Internship: Email contact update

Een paar maanden verder heb ik nog een aantal makers gecontacteerd waaronder Dafna Talmor, Anouk Kruithof, Stephen Gill, Lewis Kahn, Gabriele Beveridge, Ewa Doroszenko, Lonneke van der Palen, Sabrina Bongiovanni.

Ook kwamen Petra en Steffie me het idee om Laura van Erp en ook Maria Makridis o.a. te contacteren voor suggesties. Ook heb ik uiteindelijk Rik Suermondt nog gevraagd of hij makers wist.

Met Lewis Kahn uit Londen heb ik nu low key mail contact. Dit zou eventueel wat kunnen worden.

Internship: Email contact

Ik heb mails gestuurd naar Lorenzo Vitturi, Donlon Books, Felicity Hammond en David Lachapelle.

Ik heb bericht terug gekregen van de agency waar o.a. David Lachapelle bij zit dat ze eventueel een stageplek vrij hebben. Ik heb echter even uitgezocht wat deze stage o.a. dan in zal houden en ga denk ik toch verder zoeken. Ik denk niet dat dit aansluit bij mij stagedoelen namelijk.

De stagezoektocht gaat verder. Echter moet ik waarschijnlijk mijn stage een maandje later beginnen ivm een operatie waar ik enige tijd van moet herstellen. Dit is jammer maar geeft mij tegelijkertijd ook nog even meer tijd om te zoeken.

Internship: Email contact klad?

Ik vind het nog moeilijk om nu al een klad e-mail te schrijven voor een eventuele stage bij verschillende kunstenaars uit mijn nieuwe think big lijst.

Dit omdat ik graag nog even met Joost wil zitten om te kijken naar mijn nieuwe portfolio die ik na de beoordeling in elkaar ga zetten en om ook te praten over zijn stage. Ik ben benieuwd hoe dit bij hem ging en hoe hij zijn portfolio toen der tijd in elkaar heeft gezet zodat het hem het beste representeerde in die tijd.

Eigelijk wil ik hierna dus naar kijken die klad email kijken.

Internship: Stagedoelen again

  • Ten eerste ben ik natuurlijk benieuwd naar hoe de fotografiewereld er buiten de academie-bubbel uitziet. Ik zou daarom bijvoorbeeld graag stage lopen in het buitenland omdat je dan ook niet meer in je vertrouwde omgeving bent en dus vanaf 0 moet beginnen. Net als wanneer ik natuurlijk ben afgestudeerd. Maar uiteindelijk ben ik ook gaan kijken naar andere richtingen dan alleen fotografie. Zo heb ik bij mijn nieuwe lijstje ‘Think big again’ ook UVA gezet. Dit is een collectief (met vooral product designers) dat veel bezig is met technologie, installaties, sculpturen en performances. Ik weet verder niet wat ik voor hen zou kunnen betekenen maar het lijkt me heel tof om eens een kijkje te nemen in hun denkwereld voor zo een installatie. Misschien is het namelijk ook goed om contacten te leggen buiten de fotografie wereld omdat mijn fotografie vaak ook op het randje licht.

  • Binnen de fotografie-wereld hoop ik meer ervaring op te doen. Bijvoorbeeld hoe je je presenteert als fotograaf. Door mijn portfolio gesprekjes heb ik ook al kennis kunnen maken met een aantal fotografen waarvan je echt goed kon zien dat ze wisten wie ze waren als artiest.

  • Ook zou ik graag willen zien hoe fotografen bezig zijn in hun werkveld. Met wie staan ze allemaal in contact om een project mogelijk te maken? Doen ze alles zelf?

  • Verder ben ik opzoek naar kunstenaars die bezig zijn met installaties. Ik wil hier zelf ook meer mee doen dus het lijkt me leerzaam om te kijken hoe zij de inhoud van hun project omzetten naar een installatie. Om daar uiteindelijk uit te halen hoe ik dit zelf ook zou kunnen doen op een manier die voor mij het beste werkt.

  • Daarbij hoop ik inspiratie op te kunnen doen door te zien hoe deze andere artiesten te werk gaan. Kan ik iets meenemen voor mijn eigen proces van werkwijze?

  • Als laatst lijkt het me toch ook nog wel interessant om eventueel te kijken naar grotere bedrijven in plaats van enkele fotografen. Bijvoorbeeld bedrijven die bezig zijn met het maken van een fotografie magazine. Ik ben benieuwd naar dit contrast. Om goed dit contrast te kunnen beleven ben ik misschien van plan om meerdere stages te gaan lopen. Ik zou nog steeds graag een magazine willen helpen en daarnaast een fotograaf die bezig is met installaties.

  • Ik hoop ook meer vaardigheden te leren buiten de fotografie omdat ik denk dat dit nog best wel eens van pas kan komen in mijn werk later.

Ik weet verder niet of er met de beoordeling ook gevraagd gaat worden naar leerdoelen voor de stage maar ik zou het toch nog wel fijn vinden om hier eens aan te gaan zitten om over te sparren met iemand. Misschien zou ik hier met Joost ter Meer even voor kunnen gaan zitten? Ook wil ik nog even kijken naar zijn stageverslag. Deze staat echter niet in het archief aan stageverslagen die we van Petra hebben ontvangen maar misschien kunnen ze hier nog wel aankomen.

Wellicht veranderen mijn stagedoelen dus nog wel een keer.

Internship: Think big again

  1. Toiletpaper magazine. Ik weet eigelijk niet of zij interns aannemen maar het lijkt mij zeer interessant om eens naar te mailen. Ook omdat zij ook andere dingen verkopen dan alleen een magazine. Ik heb net gezien dat zij ook merch hebben namelijk. Ik wil hier met mijn werk misschien ook wel naar kijken.

  2. Gup magazine in verband met het reflecteren op andere mensen en de skills van interviewen te leren.

  3. Alfredo Jaar om de reden dat hij bezig is met politiek in zijn installaties. Ik heb dit zelf niet veel maar ben in mijn werk wel veel bezig met de mens en de relatie van mij naar mijn model.

  4. United Visual Artist/ UVA. Deze kan je vinden op mijn inspiratie-pagina. Ze zijn misschien nie heel erg bezig met fotografie maar wel echt met dingen in de ruimte neerzetten. Dit is wat mij heel erg interesseert en het lijkt me heel tof om hier eens een kijkje te kunnen nemen. Ik heb hun als inspiratie gekregen van Dominic Hawgood op een Masterclass dus misschien zou ik hier een ingang kunnen hebben. Voor zo een stage zouden de installaties in mijn portfolio zeer belangrijk zijn.

  5. Anouk Kruithof. In verband met installatiewerk lijkt Anouk mij interessant om mee te werken. Ik wil zelf namelijk ook meer verder in de installaties. Maar ik moet er wel aan denken dat mijn werk hierdoor niet heel erg op haar werk gaat lijken. Het moet namelijk leerzaam zijn maar geen geen kopie worden van wat de kunstenaar al doet.

Internship: Versie 1 Portfolio

De onderstaande foto's zijn de eerste samenstelling van mijn portfolio die ik met alle voorgaande gesprekjes heb laten zien. Als ik zo terugdenk aan alle gesprekjes waren ze allemaal erg fijn en heb ik zo bij elkaar opgeteld een aantal goeie tips meegekregen van verschillende soorten fotografen. Een ged eerste begin dus en uiteindelijk ben ik zeker op nieuwe inzichten gekomen:

  • Zo heb je hieronder de derde foto met de rooie vloeistof. Deze heb ik in mijn presentatie onder een microscoop laten zien. Deze hele presentatie van dit project was eigelijk meer een installatie. Deze foto’s ga ik dus opnieuw ophangen en neerzetten en in de studio goed fotograferen.

  • Ik wil kijken of ik meer van mijn experimenten kan laten zien in mijn portfolio. Dit mis ik nu misschien nog wat.

  • Verder wil ik weer gaan zitten voor een nieuwe selectie. Ik wil gaan printen en ik wil hierin gaan kijken naar grootte en structuur! Zelfs verschillende soorten stof wil ik uitproberen.

  • Ook wil ik foto’s aan mijn portfolio toevoegen van het project waar ik nu mee bezig ben! Met mijn laatste gesprekje kreeg ik namelijk de tip dat deze net zo belangrijk zijn als de projecten die al af zijn.

  • Ik wil op zoek gaan naar meerdere soorten stage! Ik denk dat ik namelijk meerdere stages ga lopen. Misschien is het ook een idee om binnenkort in gesprek te gaan met een grafisch ontwerper of en magazine waar ik eventueel stage zou kunnen lopen naast een fotograaf.

  • Als laatst wil ik gaan kijken of ik onderscheid kan maken in de vervreemding die altijd in mijn beelden zit. Om wat voor soort vervreemding gaat het hier? Het ik er meerdere, dan kan ik categorieën gebruiken.



In mijn gesprekjes heb ik het ook veel gehad over de presentatie van mijn portfolio. Ik denk dat ik wel de voorkeur heb voor een analoge weergave dus ook echt aan een live gesprek. Dan kan ik gewoon lekker zelf over mijn werk praten en ik ben zeker niet bang om een aantal goede vragen te beantwoorden heb ik in de afgelopen gesprekjes al gemerkt! Bij een live gesprek kan je dingen meenemen zoals foto’s met verschillende structuren die mensen aan kunnen raken. Ook kan je in real life beter zien wat verschillende grote doen voor je portfolio! En stel ik zou eerst in een korte introductiemail al werk moeten meesturen dan kan ik hierin ook foto's van de verschillende structuren en installaties meesturen. Ook zou ik dan prints met verschillende grootte op kunnen hangen, hier een foto van kunnen maken en mee te sturen. Zo heb je niet alleen maar de digitale foto maar ook hoe de foto er in een ruimte uitziet. Ik ben erachter gekomen na de laatste gesprekjes dat dit voor MIJN werk namelijk erg belangrijk is!

Een hoop dingen waar ik in de ‘vakantie’ aan kan werken dus! De tweede versie van mijn portfolio wordt snel vervolgt!


Internship: Portfoliogesprek 5 & 6

Maite Vanhellemont en Jan-Pieter ‘t Hart les Petra

Maite Vanhellemont - vrijdag 18 oktober 2019

Tijdens één van de lessen van Petra kwamen er afgestudeerde om ons werk te bespreken. Ik had mijn portfolio meegenomen zoals ik deze de afgelopen dagen met mijn vorige portfoliogesprekken ook heb laten zien. Dit keer had ik een aantal foto’s geprint en een aantal foto’s foto’s nog op de laptop.

  • Ik vertelde haar dat ik het ten eerste moeilijk vond om van een project maar 1 foto te kiezen voor mijn portfolio. Omdat mijn beelden in een project elkaar vaak versterken. Maite gaf mij toen de tip om ook foto’s van installaties in mijn portfolio te stoppen. Ze gaf me dan als tip dat je de foto’s die in de installatie zitten ook nog in je portfolio hierbij kan doen als ze eventueel niet goed zichtbaar zijn als je ze bv onder een microscoop moet bekijken (mijn E124 project). Dit is inderdaad wel echt een goeie tip, omdat je dan ook de foto’s bij elkaar ziet zoals ik ze bedoeld heb. Ik ga dus in de weken dat ik vakantie heb, na de beoordeling, een aantal projecten opnieuw fotograferen en ophangen in de studio.

  • Een vraag van Maite was waarom ik het boek van Vera had meegenomen. Hier antwoord ik op dat ik het een belangrijk boek vind in mijn portfolio omdat het boek o.a. gaat over het menselijk lichaam wat ik als fotograaf interessant vind maar ook hoe ik in verhouding sta tot het model. Ze snapte dit maar denkt ook dat ik er wel veel vragen over krijg dus misschien is het beter als ik het probeer meer te blenden in mijn portfolio? 

  • Maite zei ook nog dat het misschien goed is om op verschillende materialen te printen. Dit is grappig want ik wil misschien bezig met printen op stof voor het project waar ik nu mee bezig ben. Dit kan je natuurlijk ook meenemen in je portfolio. Het hoeven namelijk niet standaard losse beelden te zijn. Dit was aan het begin van het opstellen van mijn portfolio wel mijn gedachte dus ik ga hier zeker mee aan de slag.

  • Ga ook kijken naar grootte.

  • Ga eens met Joost ter Meer praten die net is afgestudeerd. En vraag ook naar zijn stage!

  • Misschien is het ook goed om eens met een grafisch ontwerper te gaan zitten voor een portfoliobespreking. Maite vond mijn beelden namelijk erg grafisch. Misschien is het ook goed om eens voor het maken van een boek te kijken naar een samenwerking met een grafisch ontwerper.

  • Als je voor stage de kans krijgt om naar het buitenland te gaan moet je dat zeker doen!

Hier is wat werk van Maite:
https://maitevanhellemont.nl/Hotel-Elements
https://maitevanhellemont.nl/Window-Work

Uit ‘Window work’

Uit ‘Hotel Elements’

Uit ‘Hotel elements’

Uit ‘Hotel elements’


Jan-Pieter ’t Hart - vrijdag 18 oktober 2019

Bij Jan-Pieter vertelde ik hetzelfde als bij Maite en vroeg ik ook of hij verder nog tips had voor het laten zien van portfolio.

  • Hij gaf als eerste de tip dat het ook goed is om werk te laten zien waar je nu mee bezig bent. Dit is namelijk net zo belangrijk als het werk dat je al gemaakt hebt.

  • Probeer je portfolio zoveel mogelijk zelf te laten spreken maar kijk ook wat je met teksten eventueel nog toe zou kunnen voegen. Het is namelijk ook fijn om iets persoonlijks te lezen als kijker bij je portfolio.

  • Misschien is het goed om beelden die bij elkaar horen ook bij elkaar in een project te zien.  Laat dus gewoon je projecten zien en niet losse beelden.

  • Als laatste vond hij mijn selectie wat klein voor mijn portfolio. Dit is wel apart want alle andere gesprekjes die ik heb gehad zeiden hoe kleiner, hoe beter!

Hier zie je wat werk van Jan-Pieter:
https://jpthart.com/THE-JOKE-IS-ON-ME

Uit ‘The joke is on me’

Aan deze laatste 2 gesprekken heb ik zeker heel veel gehad. Ik merkte dat ik het fijn vond dat dit ook studenten waren die ooit een portfolio hebben moeten maken en dus ook me dezelfde stuggles hebben gezeten. Ik heb echt goeie tips gehad en ik ga ook zeker werken met nieuwe foto’s van mijn installaties. Ik wil ook recentere beelden toe gaan voegen aan mijn portfolio. Ik ga ook zeker op zoek naar een grafisch ontwerper of misschien wel een grafisch student aan het HKU die met mij samen naar mijn portfolio zou willen kijken. Als laatste wil ik nog even contact leggen met Joost ter Meer om te sparren.

Ik vond de gesprekjes voor mezelf verbazingwekkend goed gaan. Ik wist goed wat ik wilde vragen en ik was eigelijk ook totaal niet zenuwachtig of iets. Ik merkte dat er klasgenootjes waren (vooral de meiden uit mijn groepje) die niet als eerste durfde. Ik kan dit wel herkennen van werkbesprekingen van de jaren terug maar eigelijk heb ik daar tegenwoordig nog zo weinig last van! En ik vind dat zo fijn, echt waar! Toch weer een stukje zekerheid dat ik erbij heb gekregen!

Internship: Portfoliogesprek 4

Marco Ammers - 17 oktober 2019 - 19:30

Marco Ammers is een fotograaf die mijn vader al eens had ontmoet. Hij ontmoette hem bij een bedrijvenconferentie waar Marco ook was. Hij is namelijk vooral bezig met bedrijvenfotografie. Hier vertelde hij over zijn werk. Later vertelde mijn vader heb dat ik, toen nog, in het eerste jaar zit van mijn fotografie opleiding. Hij gaf zijn visitekaartje en zodoende nam ik nu 2 jaar later contact met hem op. Hij kon zich nog herinneren dat hij mijn vader zijn kaartje had gegeven en wilde graag met mij afspreken.

Toen ik daar was, hebben we eerst heel lang over fotografie gepraat zonder nog naar mijn fotografie te kijken. Dit vond ik eigelijk wel heel erg fijn. We leerde elkaar als fotografen zo een beetje kennen. Ik zag al snel, ondanks dat Marco een fotograaf is die met andere dingen bezig is dan ik, dat hij veel afwist van fotografie en hoe je jezelf moet presenteren als fotograaf. Hij liet mij ook zijn nieuwe werk zien. Dit was heel fijn. Zo wisselde we namelijk allebei iets uit en was het niet alleen ik die mij open stelde.

Uiteindelijk hebben we op het einde naar mijn werk gekeken en zei hij dat het inderdaad heel divers was. Verder waren er nog meer dingen die hij mij als tips mee gaf:

  • Ten eerste zei hij dat het misschien goed is om een soort categorieën te maken. Bijvoorbeeld een categorie met portretten, een categorie met vervreemding in het beeld en een categorie met vervreemding bij de kijker. Dit vind ik misschien wel een goed idee! Dan komt er wat meer structuur in de nu nog wirwar aan diversiteit.

  • Hij vertelde mij ook dat het inderdaad goed is om mijn werk te printen en dat hij ook zou spelen met grootte. Dit nodigt mijn werk namelijk echt uit. Hij denkt ook dat de selectie die ik nu heb gemaakt misschien nog wel zal veranderen als ik ze heb uitgeprint.

  • De volgorde is ook belangrijk, de eerste en de laatste foto moeten echt pakken zodat ze blijven hangen.

  • Ook nog een tip voor als je stage gaat lopen. Als je op gesprek gaat voor stage, vraag dan om feedback waarom ze je wel of niet hebben genomen. Zo kan je jezelf bij de volgende gesprekken verbeteren.

  • Misschien is het inderdaad goed om meerdere stages te lopen. Neem dan een aantal verschillende soorten zoals magazine en fotograaf. Zo kan je meerdere ervaringen op doen.

Aan het gesprekje met Marco heb ik veel gehad. Misschien wel het meeste van alle portfoliogesprekjes tot nu toe. Het voelde ook gewoon fijn dus dat speelde natuurlijk ook mee. Ik wil nu na vrijdag sowieso even een nieuwe selectie maken van mijn werk en dan wil ik kijken of ik dingen kan gaan printen. Hierin wil ik gaan spelen met grootte en kijken hoe ik dit dan weer bij elkaar kan brengen.

Hier zijn enkele foto’s van Marco zijn werk:

'Beoordelingen'

Next week we have assessment-week. Or actually it is one day, Wednesday. Am I nervous for this? Maybe a little bit because I want have a different kind of process than other people. Usually I make a lot of work. And some of that images are prettier than other of my images. But I have to keep making because that helps me get ideas. But now I am a little bit nervous that they are going to rate me on how my pictures look and not on my proces. In my proces I did a lot and made a lot of choices but not all my all my pictures are good and a lot is still research! Other people from my class have a different proces and thereby already have a lot of very good looking pictures.

But I know, I should not compare myself to that. So I am gonna try to let this go.

Now I have some things to do witch I wanted to show you guys. Of course these last days before the assessment day are always stressing with still a lot to do!

Thing to do for today:

  • I still want to make some last images witch have to do with the urge of wanting a lot of pretty things.

  • I want to make a magazine for Research of the research I have done until now.

  • I have to edit some more pictures I made.

  • I have to make all those pictures from above print-ready, so I can print them tomorrow.

  • I have to select some images for my process book.

For Monday:

  • I want to print all images selected on Monday.

  • I want to call the HKU fashion department to get some information on printing on different kind of fabrics.

  • I want to get my research magazine ready to print.

  • I have to add tekst on images from my inspiration page.

For Tuesday:

  • If I did not have printed my research pictures yet then I want to print them today.

  • I want to print something on fabric!

  • If I did not print my research magazine yet, then I want to do that today.

  • Fill in the last things for my process book.

!!!LET’S GO!!!!

Internship: Portfoliogesprek 3

Milou Abels - 16 oktober 2019 - 16:00

Milou Abels ken ik door haar boek ‘Ik ben jou’. Ik heb hier voor Rik ooit een verslag overgemaakt en hierdoor heb ik toen met haar contact gehad via de mail. Ik heb haar boek uiteindelijk gekocht en zo bood mij aan om als ik eens een portfoliogesprekje moest houden dat ik haar altijd mocht mailen. Vandaar ongeveer een jaar later mijn mail. Milou woont in België maar ze was donderdag in Nederland en gelukkig kon ze dus even tijd voor me vrij maken.


Mijn eerste indruk van Milou was een beetje zweverig of misschien kwam dat omdat ze een beetje gaar was van haar week (dit vertelde ze me later). Ze kwam soms moeilijk uit haar woorden en heel soms duurde het even voor mij om haar te begrijpen. Maar ze gaf we wel degelijk interessante tips.

  • Zo gaf ze mij bv d tip om te kijken op welke manier ik opzoek ben naar die vervreemding in mijn werk. Gaat dat hier bv om iets vreemds dat je in de afbeelding ziet of gaat het om de presentatie die het vervreemdend maakt of gaat het om een vervreemding die plaats vind bij de kijker bij het bekijken van het beeld? Hier moet ik even goed over nadenken, ik heb namelijk nu het idee dat ik een beetje iets van alles heb maar misschien is het wel goed om naar 1 ding toe te gaan werken die ik zelf het meest interessant vind. Ze gaf we 3 kunstenaars waar je duidelijk een verschil ziet in waar die vervreemding zit:


Bij Melanie zie je een vervreemding in de werkelijkheid en in dit project ook in de presentatie. Melanie voegt iets toe aan de werkelijkheid wat ervoor zorgt dat het beeld onrealistisch en misschien zelfs ‘vreemd’ wordt. Nu door de presentatie wordt deze vervreemding natuurlijk aangesterkt. Bij JH Engstrom zit er een vervreemding in hoe de beelden op elkaar reageren en hoe de kijker dit dan weer interpreteert.

  • Verder vroeg ze mij ook waarom ik mijn werk niet geprint had. Ze vond dat mijn werk dit wel uitnodigde namelijk. Hier had ik eigelijk nog niet over nagedacht maar ik denk inderdaad dat ze hier wel gelijk heeft. Ik denk namelijk dat je ook op een andere manier naar beelden kijkt als je ze voor je hebt liggen dan wanneer je ze achter elkaar op een slideshow ziet.

  • Als laatst hebben we het veel over het zoeken naar een stageplek gehad. Ik vertelde haar dat ik misschien meer naar een tijdschrift nijg. Volgens mij vond ze dit toch wel enigszins vreemd. Ze zei ook: ik zou niet onderschatten wat je bij een fotograaf allemaal kan leren, je ziet dan namelijk wel echt een keer hoe het in het fotografie wereldje gaat. Dit is wel waar natuurlijk, maar dat ligt ook maar net weer aan de fotograaf die je voor je hebt en wat hij/zij te doen heeft in die stageperiode.

Verder hier wat beeld van Milou:

Uit ‘Ik ben jou’

Schermafbeelding 2020-04-17 om 22.09.08.png
Schermafbeelding 2020-04-17 om 22.09.25.png

Internship: Portfoliogesprek 2

Martijn Hut - 11 oktober  2019 - 11:30

Na onze datum een aantal keer te hebben moeten verzetten, was het 11 oktober dan toch gelukt. Martijn Hut is een fotograaf uit de omgeving Utrecht. Hij werkt als fotograaf via zijn bedrijf ‘Hutspot fotografie’ als commercieel fotograaf. Dit is natuurlijk wel totaal anders als de richting waar mijn fotografie naar toe gaat. Maar ik vond het wel interessant wat iemand van een totaal andere kant van mijn portfolio te zeggen had. We kwamen met elkaar in contact doordat ik een verzoekje voor een portfoliogesprek op ‘HKU gezocht’ had geplaatst. Martijn reageerde vrij snel en zo spraken wij uiteindelijk op 11 oktober om 11:30 bij het Bijenkorfcafe af. 

Ik had verwacht om van tevoren zenuwachtig te zijn. Omdat ik altijd vond dat je hart zo op tafel ligt wanneer je je eigen werk laat zien aan iemand. En dan vooral aan iemand die al veel meer ervaring heeft dan ik. Maar grappig genoeg, voelde ik niks van zenuwen. Ik laat het allemaal wel over me heen komen dacht ik. Ik zag het gesprek als een leermoment voor mezelf. Een leermoment waardoor ik na nog meer portfoliogesprekjes mijn portfolio zo representatief mogelijk kan maken zodat ik het met een gerust hard op kan sturen naar een stageplek.  Daar gingen we dus. 

Martijn heeft mij veel verschillende tips meegegeven. Hij heeft mij veel feedback gegeven op de beelden die ik mee had genomen, helaas wat minder op hoe een portfolio goed in elkaar moet steken en wat ik nou eigelijk wil zeggen met mijn portfolio. Dit vond ik wel een beetje jammer, maar alle feedback is welkom natuurlijk. Ik denk alleen niet dat er beelden zijn die ik ga veranderen in mijn portfolio door dit gesprek. Het is denk ik uiteindelijk toch het belangrijkst om een eigen visie te hebben in je werk. De beelden die ik heb geselecteerd heb ik namelijk ook gemaakt met een reden.



Hij vond en zei o.a het volgende.:

  • De kijkrichting in mijn fotografie erg mooi.

  • Hij zei dat het misschien fijn is om bij sommige foto’s wat titels toe te voegen. Dit geeft wat meer diepte aan je beelden omdat ze namelijk zo abstract zijn. Hier kon ik mij weldegelijk in vinden. Mijn werk kan namelijk wel echt heel abstract zijn.

  • De foto van Jasmijn was erg goed.

  • Je werkt veel met centrale composities.

  • Je kan in je foto’s kijken naar ‘blackwash’ in lightroom.

  • Hou je portfolio klein en laat gewoon echt je beste foto's zien!

  • Ook de kijkvolgorde in je portfolio is belangrijk.

  • Denk aan je publiek!

  • Kijk met stage ook naar waar je voor jezelf zoveel mogelijk leermogelijkheden uit kan halen. Als je klusjes moet doen bij een fotograaf of aan de slag gaat bij een tijdschrift, wat leer je dan? Weeg deze 2 dingen bij elkaar af! Daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in en dit maakt het kiezen eigelijk nog wel veel moeilijker voor mij.

  • Martijn heeft met reflecteren op zichzelf altijd een aantal hoofddoelen. Hij filtert zelf door te kijken of al die hoofddoelen in een foto zitten. Ik bedenk me nu dat ik misschien ook wel met zulk soort doelen ook naar mijn portfolio kijken. Wat wil ik nou eigelijk zeggen en welke foto’s passen hier net wel en net niet bij? KILL YOUR DARLINGS!!


Een opvallende tip die hij mij gaf was: ‘Als je met een commercieel blik naar je foto kijkt, zou je in de bewerking andere dingen kunnen doen. Je kan zo bv kleuren gebruiken die hip en happening zijn, en hierbij hetzelfde met afsnijdingen. Kijk dan bijvoorbeeld naar wat veel word gebruikt, dit trekt mensen op commercieel vlak aan.’ Dit is wel compleet in contrast met wat ik altijd wil in mijn fotografie. Ik denk namelijk dat het in het vak fotografie toch ook belangrijk is om een eigen stempel te hebben. In de richting van kunst binnen fotografie in iedergeval. Je moet laten zien dat je niet hetzelfde bent als andere fotografen! Je moet je onderscheiden in dit vak! Interessant dus hoe hij hierin anders te werk gaat dan ik.

Ondanks dat Martijn zijn commerciële denkwijze anders is dan die van mij, vond ik het wel interessant om fotografie eens van de commerciële kant te bekijken. En de feedback die betrekking had tot mijn portfolio en stage ga ik ook zeker meenemen, zoals de volgorde, denken aan het publiek, afwegen van leerdoelen met stage en het klein houden van mijn portfolio. Uiteindelijk dus zeker een fijn gesprek met fijne tips.


Hier zijn wat foto’s van Martijn zijn persoonlijke en zakelijke instagram zodat je kan zien waar hij o.a. mee bezig is.

Internship: Portfoliogesprek 1

Daan Brandt 23 september 2019 - 10:00

Voor de les van Daan moesten we ook 10 beelden meenemen met al het idee van een portfolio. Ik vond het aan het begin erg moeilijk om beelden voor mijn portfolio uit te zoeken. Omdat beelden in mijn werk elkaar vaak moeten versterken. Ze zijn sterker als je ze samen ziet ipv alleen staand. Toch had ik voor deze les een aantal portfolio-beelden uitgekozen.

Daan vond de serie die ik had goed bij elkaar passen qua stijl in het agemeen. Het zou namelijk zo ook 1 project kunnen zijn die ik hier liet zien. Echter zijn het er meer dan 1, namelijk een stuk of 6. Sommige van techniek en sommige van het vak narratief. Ondanks de overeenkomst was er toch ook diversiteit. Namelijk een diversiteit in de beeldstijlen. Hij gaf mij o.a. de tip mee om wel te kijken naar een soort balans in mijn portfolio. Ga in je portfolio opzoek naar een balans voor de diversiteit die de beelden nu hebben. Hoe kan ik dit balans creëren?


Stuff to think about!!

Hier wat foto’s van Daan zijn website:

Internship: Reflectie stageverslag 3

Rachel Moron bij Gup Magazine, 2015-2016

Hier vraag ik me af hoe het is om als persoon in een groter bedrijf te werken? Word je dan meer behandeld als nummer of is dit een verkeerde hypothese? 

Zoals ik dit uit haar verslag leest valt dit eigelijk reuze mee! Er is een team waarin je werkt en hierin moet ze eigelijk alles vragen wat ze wilde. Ze moest veel book reviews schrijven wat haar heel erg heeft geholpen met het kritisch en analytisch kijken naar werk maar ook naar haar eigen werk. Ook kom ze beter constructieve feedback aan andere geven als ze haar om feedback over haar werk vroegen. Dit lijkt me heel tof, niet alleen omdat je bekende fotografen mag interviewen maar ook omdat je echt veel van zoiets kan leren. 

Omdat het editing team zo klein was werd er hier echt naar haar ideeën geluisterd. Als je een goed punt hebt, kijken ze echt naar je ideeën. Daarbij was deze stage heel erg vrij en onafhankelijk. Dit lijkt me heel erg fijn en Gup of een bedrijf net als Gup komt hierdoor toch ook wel weer hoger op mijn lijstje!!

Internship: Reflectie stageverslag 2

Rachel Moron bij Gup Magazine, 2015-2016

Hier vraag ik me af hoe het is om als persoon in een groter bedrijf te werken? Word je dan meer behandeld als nummer of is dit een verkeerde hypothese? 

Zoals ik dit uit haar verslag leest valt dit eigelijk reuze mee! Er is een team waarin je werkt en hierin moet ze eigelijk alles vragen wat ze wilde. Ze moest veel book reviews schrijven wat haar heel erg heeft geholpen met het kritisch en analytisch kijken naar werk maar ook naar haar eigen werk. Ook kom ze beter constructieve feedback aan andere geven als ze haar om feedback over haar werk vroegen. Dit lijkt me heel tof, niet alleen omdat je bekende fotografen mag interviewen maar ook omdat je echt veel van zoiets kan leren. 

Omdat het editing team zo klein was werd er hier echt naar haar ideeën geluisterd. Als je een goed punt hebt, kijken ze echt naar je ideeën. Daarbij was deze stage heel erg vrij en onafhankelijk. Dit lijkt me heel erg fijn en Gup of een bedrijf net als Gup komt hierdoor toch ook wel weer hoger op mijn lijstje!!

Internship: Reflectie stageverslag 1

Neeltje Klein bij Ruth van Beek, Corriette Schoenaerts en Sabrina Jun, 2010-2011

Hier was ik benieuwd naar hoe iemand het heeft ervaren om bij meerder mensen stage te lopen in de stage periode. Is dit tof, of brengt het juist nog meer stress met zich mee? Is de stage periode hier niet te kort voor? Heeft ze enige verschillen gemerkt bij de makers, in bijvoorbeeld werkwijze?

Bij Ruth van Beek heeft ze geholpen met het opbouwen van een expositie in een gallery. Hierbij heeft ze echt het begin tot het einde meegemaakt. Mooi was dat de expositie in samenwerking was met een andere fotograaf genaamd Koen Hauser, die kreeg ze er dus een beetje gratis bij. Ze vond het heel interessant om te zien hoe het opbouwen van zo een expositie werkt. En zoals ik op de foto’s kon zien, zat de sfeer er naast het harde werken ook goed in. Dit vind ik toch ook wel belangrijk. Als het niet klikt met de fotograaf lijkt het me heel moeilijk om samen te werken. 

Bij Corriette schoenaerts had Neeltje af en toe een beetje het idee dat ze in de weg liep. Ook bleek neeltje heel erg te verschillen met Corriette. Dit kan natuurlijk juist positief zijn omdat je als fotograaf dan natuurlijk een hele andere invalshoek erbij hebt als hulp. Maar zoals er uit dit verslag naar voren komt was dit niet het geval. Neeltje werd verder ook alleen maar aan het werk gezet met k*tklusjes zoals ze het zelf het liefst had willen beschrijven heb ik het idee. Als ik haar verslag zo lees, ben ik het hier wel mee eens. Het lijkt me veel leuker om fysiek te helpen dan foto’s voor de fotograaf te bewerken in fotoshop. 

Dan als laatste Sabrina Jung voor Neeltje haar Stage. Hier kwam niet veel fotografe bij kijken maar toch ging het zoals ze zelf zegt volledig over beeld en hoe je daarmee dingen kunt maken. Ze werd hier wel behandeld als gelijke, wat anders was bij Corriette. Haar mening telde hier bij Sabrina wel mee. Ze hoefde niet de hele tijd alleen maar rotklussies te doen maar ze mocht hier ook meedenken aan het project. 

Uiteindelijk was er dus wel degelijk verschil bij de 3 fotografen waar Neeltje stage heeft gelopen. Niet alleen in wat er allemaal moest gebeuren maar ook in de samenwerking. Over de werkwijze van de fotografen heeft ze niet veel in haar verslag verteld maar je kan wel merken waar het voor Neeltje relaxter was en waar niet. Uiteindelijk zoals ik het las was het prima te doen om stage te lopen bij 3 fotografen voor de periode die ze hiervoor had.